Καρναβάλι Σοχού - Κουδουνοφόροι

Το καρναβάλι Σοχού

Κουδουνοφόρος - Πορεία στους Αιώνες

Καρναβάλι Σοχού Ο κουδουνοφόρος αυτός είναι τραγόμορφος, κατάλοιπο από την Διονυσιακή λατρεία και Βακχεία, αρχέγονο, καθαρά παγανιστικό - σήμερα με εμβόλιμα στοιχεία Χριστιανικά (μορφολογικά μόνο) - με δρώμενα που είναι τελετουργικό «ευετηρικών εκδηλώσεων», χθόνιο, από τον κόσμο του ενστίκτου και των συναισθημάτων, με τη λάμψη τη πρωτεϊκή των πραγμάτων. Μέσα του ενυπάρχει το «δέος» και η πρωτεϊκή ιερότητα. Ρίζες προχριστιανικές. Φολκλόρ έντονα λαϊκό (λαογραφικό).

Εκείνο που καθιστά ξεχωριστό το καρναβάλι του Σοχού από άλλες τραγόμορφες μεταμφιέσεις είναι το ερωτικό στοιχείο που επικρατεί. Τα παλαιότερα κυρίως χρόνια οι νέοι ντύνονταν έτσι, γιατί με αυτό τον τρόπο έβρισκαν την ευκαιρία να πλησιάσουν την κοπέλα που αγαπούσαν και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της.

Οι εκδηλώσεις του τραγόμορφου καρναβαλιού δένουν αρμονικά σε ένα σφιχτοδεμένο λαογραφικό σύνολο, με τον παραδοσιακό γάμο που αναβιώνει σε μια παρωδία γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τραγόμορφοι χορεύουν στους δρόμους μαζί με όλους τους συγγενείς. Μια μεγαλόπρεπη γαμήλια πομπή μεταφέρει τα προικιά της νύφης, τα οποία είναι όλα χειροποίητα εξαιρετικής λαϊκής τέχνης, φορτωμένα πάνω σε άλογα. Οι ζουρνάδες και τα νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα ζαλίζοντας μικρούς και μεγάλους. Τις περισσότερες φορές γίνεται διακωμώδηση της νύφης και, ενώ διαλαλούν τα προσόντα και τις χάρες της, εμφανίζεται μια κουτσή, άσχημη, κοντή, χοντρή κοπέλα για να τονιστεί η παρωδία της αναβίωσης του εθίμου.

Την Καθαρή Δευτέρα οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού ολοκληρώνονται με την αναβίωση του εθίμου των μετανοιών. Το έθιμο αυτό στέκεται στον αντίποδα των παραπάνω παγανιστικών εκδηλώσεων και αποτελεί τη σύνθεση για ένα νέο χριστιανικό πρότυπο στη συνέχεια της ζωής. Σύμφωνα λοιπόν με το έθιμο αυτό, οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους συγγενείς, φίλους ή γείτονες και ζητούν συγχώρεση για ό,τι κακό έχουν πει ή έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δίνουν άφεση αμαρτιών και όλοι μαζί πλέον ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους.

Παρακάτω πατώντας στα ανάλογα links, μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από το καρναβάλι Σοχού και τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπως και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.



Δείτε ακόμη:
  Πρόγραμμα Αποκριάτικων εκδηλώσεων 2024
  Photo Gallery - Καρναβάλι Σοχού




Video - Κουδουνοφόροι του Σοχού





 
Τελευταία Νέα

Τελευταία Νέα

-> Νατάσσα Μποφίλιου - Τρίτη 2 Ιουλίου στο Θέατρο Γης
-> Social Waste - Θραξ Πανκc | Τρίτη 18 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών
-> Sadahzinia - Κυριακή 28 Απριλίου στο Club του Μύλου
-> Γιώργος Μιχαήλ - Δημήτρης Βαβλιάρας στο Αετοράχη Live bar
-> 3ο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!
-> Σωκράτης Μάλαμας - Καλοκαίρι 2024 - Πρόγραμμα Συναυλιών
-> Ο Παύλος Παυλίδης στο WΕ το Σάββατο 20 Απριλίου!
-> Η Μαρία Παπαγεωργίου στο Club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη
-> Balkan Fest 2024 - Παρασκευή 15 Μαρτίου στον Πολυχώρο WE
-> Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο φιλόξενο χώρο της Ζώγιας
-> Καρναβάλι Σοχού 2024 - Πρόγραμμα Αποκριάτικων Εκδηλώσεων
-> Δημήτρης Μυστακίδης - Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο Μύλος Club
-> Η Τάνια Τσανακλίδου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
-> Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Καλοκαίρι 2024 - Πρόγραμμα Συναυλιών
-> Κατερίνα Μελίτη - Γιάννης Λεκόπουλος στο «Μουσικό κουτί»
 
Sohos FM Live!

Sohos FM Live!


listen-live

Ακούστε ζωντανά

html5mplaywplayrplayqtplay

 
  sohosfm.gr web
Σοχός
Σοχός Θεσσαλονίκης

sochos

Όλα γύρω από τον Σοχό Θεσσαλονίκης
 
facebooktwitteryoutubeinstagram
Sohos FM - Mobile Apps
googleplay
itunes
Δωρεάν διαθέσιμα σε:
Google Play Store & iTunes App Store
 
up
Σύνθεση σελίδας σε: 0.01 δευτερόλεπτα