Πανηγύρι Αγίων 12 Αποστόλων Σοχού

Πανηγύρι Αγίων 12 Αποστόλων Σοχού



«ΠΑΛΗ»

Όταν η κόρη του Ερμή Παλαίστρα, εφεύρε την πάλη, όλη η γη έχαιρε, επειδή θα άφηναν τα όπλα και οι άνθρωποι θα αγωνιζόταν μόνο με τα χέρια

Στους αγώνες πάλης, στο πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων Σοχού, συμμετέχουν αθλητές - παλαιστές από αθλητικά σωματεία πάλης της Ελλάδας και των Βαλκανικών Χωρών.

Η πάλη γίνεται πάνω στο έδαφος και είναι ελευθέρας τεχνικής. Οι αθλητές - παλαιστές για να πάρουν μέρος στους αγώνες πάλης, απαραίτητα πρέπει να φορούν το παραδοσιακό «κισπέτι» και να έχουν το πάνω μέρος του σώματος τους γυμνό. Πριν από την έναρξη του αγώνα αλείφουν το σώμα τους με λάδι, για να γλυστράει στη διάρκεια του αγώνα.

Η παράδοση θέλει να παλεύουν τα παλικάρια μόνο με την φυσική τους δύναμη και τα δικά τους «κόλπα» (τσαλίμια), για να αναδείξουν την μυϊκή τους δύναμη, όπως γινόταν και στην αρχαιότητα.

Τα παλαιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν οργανωμένα αθλητικά σωματεία, στους αγώνες πάλης συμμετείχαν οι άνδρες που είχαν μεγάλη μυϊκή δύναμη. Αγώνες πάλης στο Σοχό γινόταν μετά από χαρμόσυνα γεγονότα και τελετές (όπως γάμοι).

Οι αγώνες διεξάγονται στο στάδιο των Αγίων Αποστόλων Σοχού, μία καταπράσινη τοποθεσία στο βουνό με πανοραμική θέα και κάτω από τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων. Ζουρνάδες και νταούλια περιφέρονται γύρω από την «παλαίστρα» και παίζουν ντόπιους «παλαιστικούς» σκοπούς από την έναρξη μέχρι την κορύφωση και τη λήξη των αγώνων της πάλης.


Video: Πανηγύρι Σοχού 2012 - Ελεύθερη πάλη

Το παρεκκλήσι των 12 Αποστόλων χτίστηκε απο τους δημότες. Αγιογράφος του είναι ο Απόστολος Βαρελάς που έργα του βρίσκονται και σε άλλες εκκλησίες της περιοχής και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο ρυθμός είναι βασιλική και το εξωκλήσι δεν έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Με βάση τις παραδόσεις που κυκλοφορούν ( χωρίς να είναι τίποτα αποδεδειγμένο ) από το σημείο εκείνο πέρασε ο Απόστολος Παύλος ή συνοδοί Απόστολοι και για αυτό το λόγο χτίστηκε το ναΐδριο αυτό αφιερωμένο στους δώδεκα Αποστόλους.

Στις 28-29-30 Ιουνίου γίνεται τριήμερος πανηγυρικός εορτασμός, όπου οι δημότες και διάφοροι αθλητές παίρνουν μέρος σε αγωνίσματα με κυρίαρχο την πάλη. Στους νικητές των αγώνων προσφέρονται ζώα ως έπαθλα από δωρεές κτηνοτρόφων της περιοχής. Κατά την διάρκεια του πανηγυριού διάφοροι πλανόδιοι μικροπωλητές δίνουν ζωντάνια στο πανηγύρι.

Το εκκλησάκι των 12 Αποστόλων ήταν μικρό και η επέκτασή του έγινε το 1950. Το 1995 όταν έγινε το γήπεδο βρέθηκαν οστά που δείχνουν πως εκεί παλιότερα ήταν νεκροταφείο. Η λιτάνευση της εικόνας γίνεται από το ναό του Αγίου Γεωργίου μέχρι το εξωκλήσι.





Δείτε ακόμη:

->  Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2023

->  Photo Gallery - Πανηγύρι Σοχού



 
Τελευταία Νέα

Τελευταία Νέα

-> 3ο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!
-> Σωκράτης Μάλαμας - Καλοκαίρι 2024 - Πρόγραμμα Συναυλιών
-> Ο Παύλος Παυλίδης στο WΕ το Σάββατο 20 Απριλίου!
-> Η Μαρία Παπαγεωργίου στο Club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη
-> Balkan Fest 2024 - Παρασκευή 15 Μαρτίου στον Πολυχώρο WE
-> Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο φιλόξενο χώρο της Ζώγιας
-> Καρναβάλι Σοχού 2024 - Πρόγραμμα Αποκριάτικων Εκδηλώσεων
-> Δημήτρης Μυστακίδης - Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο Μύλος Club
-> Η Τάνια Τσανακλίδου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
-> Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Καλοκαίρι 2024 - Πρόγραμμα Συναυλιών
-> Κατερίνα Μελίτη - Γιάννης Λεκόπουλος στο «Μουσικό κουτί»
-> Βασίλης Πρατσινάκης - Γιάννης Γεωργιλάς στο Καφωδείο Ελληνικό
-> Γιώργος Ν. Ζερβάκης-Παντελής Κυραμαργιός-Αργύρης Λούλατζης στο We
-> Ο Γιάννης Γεωργιλάς ζωντανά στο «Καφωδείο Ελληνικό»
-> Η Μαρία Παπαγεωργίου τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο στο Μύλος Club
 
Sohos FM Live!

Sohos FM Live!


listen-live

Ακούστε ζωντανά

html5mplaywplayrplayqtplay

 
  sohosfm.gr web
Σοχός
Σοχός Θεσσαλονίκης

sochos

Όλα γύρω από τον Σοχό Θεσσαλονίκης
 
facebooktwitteryoutubeinstagram
Sohos FM - Mobile Apps
googleplay
itunes
Δωρεάν διαθέσιμα σε:
Google Play Store & iTunes App Store
 
up
Σύνθεση σελίδας σε: 0.00 δευτερόλεπτα