Η Αληθινή Μουσική έχει Ραδιόφωνο!
Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης
Ο θεσμός του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού ξεκίνησε το 1959 από την τότε ΕΙΡ, ενώ από το 1962 έως το 1997, που σταματά, τη διοργάνωση είχε αναλάβει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ πέρασε μέσα από "συμπληγάδες", καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένη φιλοσοφία για τη διοργάνωσή του και άλλαζε ανάλογα με τα πιστεύω των μελών των εκάστοτε επιτροπών.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια άλλαξε αρκετές φορές τον τίτλο του. Άρχισε σαν "Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού" (1962-1971), στη συνέχεια μετονομάστηκε σε "Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού" (1972), κατόπιν έγινε "Ελληνικό Φεστιβάλ Τραγουδιού" (1973-1976), ενώ από το 1977 έως το 1997 είχε τον τίτλο "Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού". Αλλαγές υπήρχαν και στις διαδικασίες βράβευσης. Οι νικητές αναδεικνύονταν είτε από το κοινό που παρακολουθούσε το Φεστιβάλ, είτε από κοινή ψηφοφορία κοινού και νομαρχιακών επιτροπών, είτε από επιτροπές. Επίσης, κατά περιόδους υπήρχαν ειδικές βραβεύσεις για το στίχο, τη μελωδία, την ενορχήστρωση, την ερμηνεία, το δημοφιλέστερο τραγουδιστή.

Αρκετά συχνά άλλαζαν και οι διαδικασίες στην ερμηνεία των τραγουδιών. Άλλες χρονιές τα τραγούδια ερμηνεύονταν από δύο διαφορετικούς ερμηνευτές, άλλες από έναν, άλλες χρονιές επιτρέπονταν τα συγκροτήματα και άλλες όχι. Μάλιστα, σε μερικές διοργανώσεις ο ερμηνευτής έπρεπε να τραγουδήσει υποχρεωτικά μόνο ένα τραγούδι, ενώ σε άλλες μπορούσε και περισσότερα. Επίσης, σε μερικά Φεστιβάλ τους ερμηνευτές συνόδευε χορωδία, ενώ σε άλλα απαγορευόταν.

Διαφορές υπήρξαν και στις προκρίσεις των τραγουδιών. Υπήρχαν χρονιές που ένας συνθέτης μπορούσε να συμμετάσχει μόνο με ένα τραγούδι, ενώ άλλες, που είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει δύο, τρία ή και περισσότερα ακόμα τραγούδια.

Εναλλαγές υπήρξαν επίσης και ως προς τον κανονισμό, τα βραβεία, τον χώρο τέλεσής του (Θέατρο Δάσους, Βασιλικό Θέατρο, Κρατικό, Ράδιο Σίτυ) και τους παρουσιαστές του, καθώς αποφασίζονταν από τις εκάστοτε επιτροπές.

Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός του Φεστιβάλ είχε χάσει την αίγλη και τη λάμψη των πρώτων χρόνων, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές της ΔΕΘ έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την ενδυνάμωσή του.

Μέσα από το θεσμό αναδείχθηκαν πολλοί καταξιωμένοι σήμερα καλλιτέχνες όπως οι: Σταύρος Κουγιουμτζής, Νάντια Κωνσταντοπούλου, Μπέσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Κώστας Τουρνάς, Γιάννης Βογιατζής, Δάκης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Ελπίδα, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Νικολόπουλος Μανώλης Λιδάκης, Γιώργος Καζαντζής, Κώστας Πρατσινάκης, Σοφία Βόσσου, Άννα Βίσση, Αλέκα Κανελλίδου, Ελένη Δήμου, Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου ,Αναστασία Μουτσάτσου, Σάκης Ρουβάς, Αντώνης Ρέμος, Νίκος Τερζής, Φίλιππος Γράψας, Πυροβάτες, Ευριδίκη, Δημήτρης Κόκοτας, , κ.α.

Μεταξύ των παρουσιαστών ήταν ο Άλκης Στέας, η Ζωή Λάσκαρη, η Μακώ Γεωργιάδου, η Δάφνη Μπόκοτα, ο Ανδρέας Μικρούτσικος, η Μαρία Αλιφέρη, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Κώστας Καρράς με τη Νόρα Βαλσάμη κ.α.

Μετά από οχτώ χρόνια 'σιωπής' το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης αναβιώνει, μετά από πρωτοβουλία της ΕΡΤ και της ΔΕΘ και τη στήριξη μεγάλων και σημαντικών δημιουργών της ελληνικής μουσικής.

Πηγή: ert.gr

 
Σύνθεση σελίδας σε: 0.04 δευτερόλεπτα