Βασιλική Καρακώστα - Συνέντευξη στον Sohos FM

Βασιλική Καρακώστα
Συνέντευξη στον Sohos FM


vasiliki-karakosta


Λίγες μέρες πριν από την παρουσίαση του Vconcert Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Βασιλική Καρακώστα παραχώρησε συνέντευξη στον Sohos FM, στην οποία μιλάει για το ξεκίνημα της στο χώρο της μουσικής, την εμφάνισή της στις 5 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και τα μελλοντικά της σχέδια στη δισκογραφία.


  Σε ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι με το τραγούδι και γενικότερα με τη μουσική και έπειτα σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;

  "Θυμάμαι από πολύ μικρή ηλικία, σχεδόν απο έξι χρονών. Η φωνή του παπού καθοριστική, οι ψαλμωδίες του στους βυζαντινούς ύμνους, το ραδιόφωνο στην κουζίνα της γιαγιάς που άκουγα με τις ώρες. Από πολύ μικρή κυνηγούσα τους ήχους. Ένιωθα ένα δέος για την λειτουργία της μουσικής. Τραγουδούσα και χόρευα όπου βρισκόμουν. Επαγγελματικά ξεκίνησα απο την πρόταση μιας δημοτικής ορχήστρας στον Βόλο, να τραγουδήσω μαζί με -κλαρίνο, λαούτο, βιολί και τουμπερλέκι. Ήμουν δεκαέξι και δεν το είχα συνειδητοποιήσει, απλά το έκανα σαν φυσική εξέλιξη και έτσι συνέχισα".


  Πόσο εύκολο ήταν το ξεκίνημά σου στη δισκογραφία; Υπήρξαν καλλιτέχνες που σε στήριξαν;

  "Η δισκογραφία στο παρελθόν δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε, κρατούσα μια απόσταση. Φαίνεται ως βιωματική τραγουδίστρια μου άρεσε η συνάντηση με το κοινό. Παρότι υπήρχαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για ολόκληρους δίσκους όταν πρωτοστάθηκα στην Αθήνα, το άφηνα. Έκανα βέβαια μερικές συμμετοχές σε δίσκου αλλονών, όπως στην ταινία της Όλγας Μαλέα «Λουκουμάδες με μέλι» σε μουσική του Γιώργου Ανδρέου και στίχους του Θοδωρή Γκόνη. Λίγο αργότερα ήρθε η πρόταση και τα τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου, μου άρεσαν πάρα πολύ και στην ιδέα πως θα βρίσκομαι με έναν δημιουργό στο στούντιο και θα δουλεύουμε μαζί, είπα το ναι και φτιάξαμε αυτόν τον υπέροχο πρώτο μου δίσκο, τη «Σβούρα και άλλες ιστορίες». Θα τον ευχαριστώ πάντα. Έπειτα έχουν ακολουθήσει τα «Επικίνδυνα» και η «Κουρελού»".


  Πως προέκυψε η συνεργασία με Πετρολούκα Χαλκιά;

  "Με τον κύριο Πετρολούκα Χαλκιά γνωριζόμαστε καιρό. Και είναι ένας απο τους ήχους που κυνηγούσα μικρή. Άκουγα τα «μοιρολόγια και γυρίσματα» του και ένιωθα ελευθερία. Όταν τον πρωτοαντίκρισα ένιωσα σαν να έχω μπροστά μου ένα ιερό βουνό. Αυτή η καθαρότητα του, η γλύκα και η ευγένεια του με έχει συγκλονίσει. Κάποια στιγμή με είχε καλέσει στο Terra Vibe και είχα τραγουδήσει μαζί του. Έκτοτε συναντιόμασταν στο καφενείο των μουσικών συζητούσαμε, τραγουδούσαμε, μου μιλούσε για τις εμπειρίες του. Είδε το Vconcert στην τηλεόραση, μου τηλεφώνησε να με συγχαρεί, μου είπε ό,τι του άρεσε πολύ και έτσι τον κάλεσα να έρθει κοντά μας και ήρθε απλά και γοητευτικά και εκτός του ότι είναι πολύ σημαντικό που του άρεσε και κατάλαβε ακριβώς αυτό που κάνω, δεν περιγράφεται η χαρά μου που υπογράφει με την πνοή του το «Vconcert Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής» πως αλλιώς μιας και για μένα ο Πετρολούκας Χαλκιάς είναι ένας παγκόσμιος κλασικός παίχτης της βιωματικής του τέχνης".


  Τι θα ακούσουμε στην εμφάνισή σας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 5 Μαΐου;

  "Την Παρασκευή 5 Μαΐου στο Μεγάρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα έχουμε την χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» και στο εκλεκτό κοινό του το «Vconcert Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής». Εκεί πάνω στην σκηνή φανταστείτε τη φωνή, με τον λόγο της παράδοσής μας να ενώνεται με σαράντα χορδές, δεκαμελής ορχήστρας ακουστικών οργάνων. Όλη η οικογένεια των εγχόρδων (Violin, Viola, cello & contrabass) με εξάρχοντα τον κορυφαίο Α’ της ΚΟΑ κύριο Γιώργο Μάνδυλα. Με τα δοξάρια τους σαν τόξα και τη φωνή στη μέση κυκλωμένη, να τραγουδά ήχους και στίχους, ρυθμούς και παλμούς απο τα κατάβαθα των χρόνων, με τον πυρήνα του συμφωνικού ήχου. Τραγούδια και σκοποί της συλλογικής δημιουργίας και μνήμης του τόπου μας. Αιγαίο, Θράκη, Ιόνιο, Κρήτη, Πόντος απο την Κύπρο μας και άλλα, με την Μακεδονία να πρωτοστατεί. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στους μουσικούς τόπους της Ελλάδας μας, θα ανέβει στην σκηνή ο αγαπημένος μου δάσκαλος, δεξιοτέχνης και κλασικός παίχτης της δημοτικής μουσικής, κύριος Πετρολούκας Χαλκιάς για να περπατήσουμε την Ήπειρο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα που θα παρουσιάσω το συγκεκριμένο έργο στην Θεσσαλονίκη και είμαι σίγουρη πως θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, με τους συνεργάτες μου, στο υποψιασμένο και γενναιόδωρο κοινό της , που πάντα γεννούσε και γεννά σπουδαίες προσωπικότητες και καλλιτεχνικά πρωτοποριακά σχήματα! Με την ευχή να συγκινηθεί και να αγκαλιάσει την «Ελληνική Κλασική Δημοτική Μουσική» για φωνή και έγχορδα, που αναδεικνύει την αφήγηση του «Εμείς»".


  Δισκογραφικά, μπορούμε να περιμένουμε κάτι νέο μετά την "Κουρελού" που κυκλοφόρησε το 2015;

  "Ναι, είναι πιθανό να ηχογραφήσουμε το Vconcert και μάλιστα ζωντανά. Τo 2016 ξεκίνησα το V-ision in Prison και το Vconcert «Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής» είναι δυο έργα που απαιτούν πολύ χρόνο, μελέτη και έρευνα. Πρός το παρόν σας προτείνω να ακούσετε το «Ασχημόπαπο» σε στίχους της Ελευθερίας Παναγάκου και μουσική δική μου, στον δίσκο «Νέοι στιχουργοί στο φως»".




 
Τελευταία Νέα

Τελευταία Νέα

-> Νατάσσα Μποφίλιου - Τρίτη 2 Ιουλίου στο Θέατρο Γης
-> Social Waste - Θραξ Πανκc | Τρίτη 18 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών
-> Sadahzinia - Κυριακή 28 Απριλίου στο Club του Μύλου
-> Γιώργος Μιχαήλ - Δημήτρης Βαβλιάρας στο Αετοράχη Live bar
-> 3ο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!
-> Σωκράτης Μάλαμας - Καλοκαίρι 2024 - Πρόγραμμα Συναυλιών
-> Ο Παύλος Παυλίδης στο WΕ το Σάββατο 20 Απριλίου!
-> Η Μαρία Παπαγεωργίου στο Club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη
-> Balkan Fest 2024 - Παρασκευή 15 Μαρτίου στον Πολυχώρο WE
-> Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο φιλόξενο χώρο της Ζώγιας
-> Καρναβάλι Σοχού 2024 - Πρόγραμμα Αποκριάτικων Εκδηλώσεων
-> Δημήτρης Μυστακίδης - Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο Μύλος Club
-> Η Τάνια Τσανακλίδου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
-> Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Καλοκαίρι 2024 - Πρόγραμμα Συναυλιών
-> Κατερίνα Μελίτη - Γιάννης Λεκόπουλος στο «Μουσικό κουτί»
 
Sohos FM Live!

Sohos FM Live!


listen-live

Ακούστε ζωντανά

html5mplaywplayrplayqtplay

 
  sohosfm.gr web
Σοχός
Σοχός Θεσσαλονίκης

sochos

Όλα γύρω από τον Σοχό Θεσσαλονίκης
 
facebooktwitteryoutubeinstagram
Sohos FM - Mobile Apps
googleplay
itunes
Δωρεάν διαθέσιμα σε:
Google Play Store & iTunes App Store
 
up
Σύνθεση σελίδας σε: 0.00 δευτερόλεπτα