Δήμητρα Γαλάνη - Αλλιώς

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ - ΑΛΛΙΩΣ
Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη, Χρυσόστομος Μουράτογλου, Jun Miyake


Κι ένα ολοκαίνουργιο εμείς
Σαν το μωρό ζητάει γονείς
Να το αναλάβουν
Και εκεί στην άκρη της ευχής
Το μέλλον που έρχεται θαρρείς
Να καταλάβουν
Το καινούργιο Εμείς


Πήραμε μια πρώτη γεύση της δουλειάς τους, μέσα από την έκδοση πριν από δύο μήνες περίπου, τεσσάρων τραγουδιών της ενότητας Αλλιώς που κυκλοφόρησαν σε ένα συλλεκτικό cd single. Και τα τέσσερα τραγούδια αγαπήθηκαν αμέσως και από τότε παίζονται ασταμάτητα από τα ραδιόφωνα. Σήμερα οι δύο δημιουργοί παρουσιάζουν ολοκληρωμένη τη συνεργασία τους, αποτυπωμένη πλέον σε ένα βιβλίο - cd, μια εξαιρετική έκδοση, κόντρα στο βαρύ κλίμα της εποχής που ζούμε.

Δεκατρία τραγούδια που τα δονεί η εσωτερική ανάγκη της επανεκκίνησης, του ξανακοιτάγματος των πραγμάτων εντός και εκτός μας, δεκατρία τραγούδια στοιχισμένα όλα τους στην ελπίδα και με το βλέμμα καρφωμένο στον ανοιχτό ορίζοντα. Δεκατρία τραγούδια που αφηγούνται μια ιστορία που αόρατα διατρέχει τη σειρά και το «στήσιμό» τους. Αυτά τα τραγούδια θα μπορούσαν να αποτελούν και το soundtrack μιας κινηματογραφικής ταινίας. Την υπόθεσή της περιγράφει και το πρώτο τραγούδι στο δίσκο, αμέσως μετά τον πρόλογο: μια γυναίκα μόνη, ξυπνά από έναν βίαιο εφιάλτη και συνειδητοποιεί την επείγουσα ανάγκη της να ξαναρχίσει την ζωή της αλλιώς, να ξαναπιάσει το μίτο του κόσμου της εκεί όπου είχε διακοπεί. Βλέποντας και μετρώντας το παρελθόν της, αποφασίζει να κοιτάξει μπροστά της και να ξαναμπεί στη ζωή της μαζί με τους άλλους, αλλιώς. Στην πραγματικότητα αυτά τα τραγούδια αφηγούνται αυτό το ταξίδι, σταματώντας στο χρόνο και στον τόπο και μιλώντας συμβολικά, αναμετριούνται με το τώρα όλων μας.

Λένε πως οι συνεργασίες κρίνονται μέσα στο πέρασμα των χρόνων, αλλά στην περίπτωση της Δήμητρας Γαλάνη και του Παρασκευά Καρασούλου, μιλάμε για μια δυνατή και δοκιμασμένη σχέση, μια συγγένεια που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει γόνιμους και δημιουργικούς καρπούς. Η «Παλίρροια», το «Φως», το «Θα το μετανιώσεις» και το «Αν», είναι δισκογραφικές αναφορές που όχι μόνο αγαπήθηκαν αλλά ανέδειξαν και τραγούδια διαχρονικά - σταθμούς στις καρδιές όλων μας.

Παρόντες και συνεπείς στο καλλιτεχνικό όραμα και στις αξίες τους, οι δύο δημιουργοί συναντιούνται αρκετά χρόνια μετά, για να αποτυπώσουν τη νέα δισκογραφική τους πρόταση που φέρει τον τίτλο «Αλλιώς». Αφουγκράζονται την αγωνία, την μεταβατικότητα, την κρισιμότητα των καιρών και με τραγούδια τους μας προτρέπουν να δούμε τα πράγματα «Αλλιώς».

Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ο Παρασκευάς Καρασούλος. Τις μουσικές, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρυσόστομος Μουράτογλου και σε ένα τραγούδι ο ιάπωνας συνθέτης Jun Miyake.

Η Δήμητρα Γαλάνη υπογράφει ως συνθέτης τέσσερα τραγούδια, ο Χρυσόστομος Μουράτογλου τρία τραγούδια, ενώ συνυπογράφουν από κοινού, τη μουσική σε άλλα πέντε. Αυτό το πνεύμα της συνεργασίας και της συλλογικής ευθύνης στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι ένα από τα καινούργια στοιχεία που φέρει αυτή η δουλειά στην ελληνική δισκογραφία.

Ο Χρυσόστομος Μουράτογλου, μόνιμος συνεργάτης της Δήμητρας τα τελευταία χρόνια, έχει την ευθύνη και εδώ της παραγωγής αλλά και των περισσότερων ενορχηστρώσεων του δίσκου.

Στους συνεργάτες έρχεται να προστεθεί και ένας σπουδαίος και διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης, ο Jun Miyake. Ο συνθέτης των 17 άλμπουμ, των 11 βραβείων (ανάμεσά τους αυτού του Φεστιβάλ των Κανών και αρκετών κινηματογραφικών φεστιβάλ), ο στενός συνεργάτης του Wim Venders, του Robert Wilson, του Oliver Stone, του Philippe DeCoufle, της Pina Bausch που υπέγραψε την μουσική για το υπέροχο φιλμ - αφιέρωμα του Βέντερς στην Πίνα Μπάους, συνεργάζεται για πρώτη φορά με Έλληνες καλλιτέχνες. Στο Αλλιώς, η Δήμητρα Γαλάνη θα ερμηνεύει το πιο γνωστό κομμάτι από την ταινία Pina του Wim Venders, το “Lilies in the Valley” σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου, σε παραγωγή και ενορχήστρωση δική του.

Το βιβλίο που συνοδεύει το cd Αλλιώς φιλοξενεί εκτός των στίχων των τραγουδιών, 17 έργα της φωτογράφου Λίλας Σωτηρίου και του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη, οι οποίοι εργάστηκαν από κοινού ενώνοντας τις τέχνες τους σε έναν ενιαίο και αυτόνομο εικαστικό λόγο, αναπτύσσοντας έναν πρωτότυπο και συγκινητικό διάλογο με το υλικό των τραγουδιών.

Το κοινό μπορεί να δει από κοντά τα έργα των δύο καλλιτεχνών στην Αίθουσα Τέχνης IANOS όπου και θα εκτίθενται από τις 3 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου.

Την γραφιστική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Στεφανία Χαρσούλα.

Το βιβλίο - cd που κυκλοφορεί είναι μια συμπαραγωγή της Μικρής Άρκτου και της North Knot.

 
Sohos FM Live!

Sohos FM Live!


listen-live

Ακούστε ζωντανά

html5mplaywplayrplayqtplay

 
  sohosfm.gr web
Σοχός
Σοχός Θεσσαλονίκης

sochos

Όλα γύρω από τον Σοχό Θεσσαλονίκης
 
facebooktwitteryoutubeinstagram
Sohos FM - Mobile Apps
googleplay
itunes
Δωρεάν διαθέσιμα σε:
Google Play Store & iTunes App Store
 
up
Σύνθεση σελίδας σε: 0.00 δευτερόλεπτα