34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
5 - 21 Ιουνίου 2015
Στην παραλία του Λευκού Πύργου
(Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου)

Στον ιστορικό χώρο όπου διοργανώνονταν επί τρεις δεκαετίες, στην παραλία του Λευκού Πύργου - Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου, θα πραγματοποιηθεί το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, ανανεωμένο με νέα περίπτερα και με μεγάλη συμμετοχή εκδοτικών οίκων και φορέων του πολιτισμού, και των γραμμάτων.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΕ΄ Πνευματικού Μαΐου «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες), ο οποίος υποστηρίζει έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους. Στο πλαίσιο του Πνευματικού Μαΐου θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, χορού, θεάτρου ενώ στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων θα πραγματοποιούνται καθημερινά παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή συγγραφέων. Ο ΚΕ' Πνευματικός Μάιος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Νίκου Παπαδόπουλου, συγγραφέα και επί σειρά ετών συνεργάτη του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έφυγε πριν λίγο καιρό για το μεγάλο ταξίδι.

Μεταξύ των εκδηλώσεων του Πνευματικού Μαΐου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ελλάδας και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ: ευκαιρίες για τους νέους», στην οποία μεταξύ των ομιλητών θα είναι και η Silvia Costa, Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2015 έτος Μανόλη Αναγνωστάκη για τη Θεσσαλονίκη και το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον ποιητή της πόλης μας. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Μανόλη Αναγνωστάκη υπό τον τίτλο «... θαρρείς πως αυτός ήταν όλοι».

Στα περίπτερα των εκδοτών καθημερινά θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων και με τη συμμετοχή συγγραφέων. Τα βιβλία τους μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Νόρα Πυλόρωφ, Έλενα Αρτζανίδου, Γιώργος Πολυράκης, Γιώτα Φωτίου, Σοφία Βόικου, Σόφη Θεοδωρίδου, Χαρά Ανδρεϊδου, Βασιλική Νευροκοπλή, Γεωργία Κακαλοπούλου και Ελένη Μπεντίλλα.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου, μετά από ένα διάλειμμα μερικών ετών, ξαναγυρίζει στο φυσικό του χώρο, στην παραλία του Λευκού Πύργου - Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου, εκεί που ξεκίνησε πριν από 34 χρόνια, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Πιστεύουμε ότι οι Θεσσαλονικείς και φέτος θα επισκεφτούν την παραλία με τα βιβλία και εμείς ως αντίδωρο θα τους προσφέρουμε εκτός από το γοητευτικό ταξίδι στη γνώση και πλήθος εκδηλώσεων (λόγου, μουσικής, χορού, θεάτρου) καθώς και αφιερωμάτων για σημαντικούς Θεσσαλονικιούς λογοτέχνες και για σημαντικές επετείους, που θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου τις ημέρες της λειτουργίας του. Παρ ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, οι εκδότες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Βιβλίου και είμαστε σίγουροι ότι θα σημειωθεί ρεκόρ επισκεπτών, γιατί το βιβλίο όπως έχουμε πει και παλαιότερα είναι «Παντός Καιρού». Μπορεί τότε να είχαμε χρησιμοποιήσει αυτό το σλόγκαν για τα μπουρίνια που έχουμε με την έναρξη του Φεστιβάλ, αλλά αποδείχτηκε ότι το βιβλίο αντέχει και στην οικονομική «καταιγίδα». Καλούμε λοιπόν όλους τους Θεσσαλονικείς, κυρίως τους νέους να επισκεφτούν την παραλία με τα βιβλία, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μας και να διαβάσουν πολλά βιβλία».

O Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚΒΕ, Γιώργος Μαραντέλος αναφερόμενος στο 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός που αντέχει στο χρόνο λόγω της λαϊκής αποδοχής και της συνέπειάς του. Αποτελεί έκφραση της κουλτούρας της πόλης των Δημητρίων και της ανοιχτής ανήσυχης σκέψης που ανέκαθεν υπήρχε στη Θεσσαλονίκη της πολυπολιτισμικότητας».

Ο Γιάννης Τζανής, Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε στην αξία του βιβλίου και τόνισε το σημαντικό έργο που κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την τόνωση της φιλαναγνωσίας και προσκάλεσε όλους τους γονείς «να φέρουν τα παιδιά τους στο Φεστιβάλ Βιβλίου για να τα ξεναγήσουν από μικρή ηλικία στον υπέροχο και μαγικό κόσμο του βιβλίου».

Τα επίσημα εγκαίνια του 34ου Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Ιουνίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο χώρο της εξέδρας - Άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 180 εκδότες από όλη τη χώρα.

Επίσης συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακός Σύνδεσμος Φ.Ο.Σ.Δ.Α Κεντρικής Μακεδονίας, ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης με το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης που τα μέλη τους εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις ημέρες λειτουργίας του Φεστιβάλ.

34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
5 - 21 Ιουνίου 2015


Ωράριο λειτουργίας:
Καθημερινά από τις 18:30 - 23:00
Κυριακές και το πρωί 11.00 - 13:30 και 18.30 - 23:00

 
Τελευταία Νέα

Τελευταία Νέα

-> Τάνια Τσανακλίδου - Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους
-> Γιώργος και Νίκος Στρατάκης στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου
-> 23o Φεστιβάλ Βαρβάρας - 2, 3, και 4 Αυγούστου 2024
-> Σταύρος Ξαρχάκος «Ρεμπέτικο» 40 χρόνια μετά στο Θέατρο Δάσους
-> Χρήστος Θηβαίος - Τετάρτη 19 Ιουνίου στο Θέατρο Κήπου
-> Anilio Park Festival στην κορυφή της Πίνδου 9 - 11 Αυγούστου!
-> 11o Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας - 1, 2, 3 και 4 Αυγούστου
-> Ο Γιάννης Χαρούλης στο Θέατρο Γης την Τετάρτη 17 Ιουλίου
-> 11ο Μουσικό Φεστιβάλ Αρβανίτσας - 12, 13 και 14 Ιουλίου
-> Ο Θοδωρής Κοτονιάς στην Τεχνόπολη στο Γκάζι την Τρίτη 4 Ιουνίου
-> Νατάσσα Μποφίλιου - Τρίτη 2 Ιουλίου στο Θέατρο Γης
-> Social Waste - Θραξ Πανκc | Τρίτη 18 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών
-> Sadahzinia - Κυριακή 28 Απριλίου στο Club του Μύλου
-> Γιώργος Μιχαήλ - Δημήτρης Βαβλιάρας στο Αετοράχη Live bar
-> 3ο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!
 
Sohos FM Live!

Sohos FM Live!


listen-live

Ακούστε ζωντανά

html5mplaywplayrplayqtplay

 
  sohosfm.gr web
Σοχός
Σοχός Θεσσαλονίκης

sochos

Όλα γύρω από τον Σοχό Θεσσαλονίκης
 
facebooktwitteryoutubeinstagram
Sohos FM - Mobile Apps
googleplay
itunes
Δωρεάν διαθέσιμα σε:
Google Play Store & iTunes App Store
 
up
Σύνθεση σελίδας σε: 0.00 δευτερόλεπτα