2ο Φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες Διασυνοριακού Πολιτισμού»2ο Φεστιβάλ

«Χτίζοντας Γέφυρες Διασυνοριακού Πολιτισμού»

του έργου RENOVATION

στον Σοχό του δήμου Λαγκαδά.hatzidimovo


Με τον Κώστα Βάρναλη να αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες Διασυνοριακού Πολιτισμού /Together we build bridges of cross border culture», στο πλαίσιο του έργου «RENOVATION», το Σάββατο 1η Ιουλίου 2023, στις 18.30 στην πλατεία της τοπική κοινότητας Σοχού του Δήμου Λαγκαδά.

Το έργο «RENOVATION» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG «ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020». Ο επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Κέντρο Κοινότητας Yane Sandanski- 1928, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνουν το εταιρικό σχήμα. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλσα Κοτσώνη επισήμανε εύστοχα σχετικά με το έργο: «Το έργο RENOVATION, μέσω των διαθέσιμων πολιτιστικών υποδομών στη διασυνοριακή περιοχή και συγκεκριμένα το Πολιτιστικό Κέντρο στην Κοινότητα Σοχού και το Κέντρο Κοινότητας Yane Sandanski- 1928 στο Δήμο Χατζηδημόβου και τις δραστηριότητες ανταλλαγής εμπειριών, προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πολιτιστικών τουριστικών προϊόντων της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας - Βουλγαρίας. Το έργο συνδυάζει τη βελτίωση των υφιστάμενων κέντρων πολιτισμού και την αξιοποίησή τους για πολιτιστικές δράσεις και την υλοποίηση διαφημιστικής καμπάνιας, τα οποία θα αυξήσουν την ελκυστικότητα της περιοχής και θα βοηθήσουν στην επίτευξη των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου, το οποίο και ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, ανακαινίσθηκαν δύο πολιτιστικά κτίρια, ώστε να τονώσουν την πολιτιστική ζωή των δύο Δήμων και τον αριθμό των επισκεπτών της περιοχής. Μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κέντρων για πολιτιστικούς σκοπούς, δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες για διασκέδαση των επισκεπτών και τουριστών της περιοχής. Επιπλέον, οι τοπικές επιχειρήσεις, που σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό, επωφελούνται από την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής».


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ είναι η συναυλία αφιερωμένη στον σπουδαίο ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφο, που έζησε και δημιούργησε το έργο του στην διασυνοριακή περιοχή. Ο Δήμος Λαγκαδά ανέλαβε την παραγωγή της, με τίτλο «Από τη Μαύρη Θάλασσα στην Οικουμένη – Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Κώστα Βάρναλη», ειδικά για το έργο, η οποία θα παρουσιασθεί για δεύτερη φορά, μιας και η πρώτη εκτέλεση έλαβε χώρα στο Πρώτο Πολιτιστικό Φεστιβάλ, στο Κέντρο Κοινότητας Yane Sandanski- 1928. Η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σοχού στις 21.30, περιλαμβάνει ορχήστρα, τραγούδι και αφήγηση, κάποιων σπουδαίων έργων του μεγάλου ποιητή, όπως η «Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου», «η Μπαλάντα του Αντρίκιου», «το τραγούδι του τρελού», «ο Μπάρμπα-Θάνος» και άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Βάρναλης αποτελεί αναμφίβολη γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς γεννήθηκε το 1884 και μεγάλωσε στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας το σημερινό Μπουργκάς, όπου κατοικούσαν πολλοί Έλληνες. Αφού φοίτησε σε ελληνικό σχολείο συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Φιλιππούπολη και μετά στην Αθήνα, από όπου και πήρε το πτυχίο του ως φιλόλογος το 1908. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Ως ποιητής, συγγραφέας, κριτικός, μεταφραστής και εν γένει διανοούμενος, ο Κώστας Βάρναλης μας κληροδότησε σημαντικά έργα, διαχρονικής αξίας.

Της συναυλίας θα προηγηθούν χορευτικά από τέσσερις πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά με ώρα έναρξης στις 18.30. Πρόκειται για τους:

1. Χορευτικό Όμιλο Σοχού

2. Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Αγίου Γεωργίου, Σοχού

3. Ένωση Ποντίων Λαγκαδά

4. Χορευτική Ομάδα Πολιτιστικού Οργανισμού "Μυγδονία"

Τις χορευτικές παραστάσεις συμπληρώνουν 3 μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή του Χατζηδημόβου στη Βουλγαρία.

Να σημειωθεί ότι το 1ο Φεστιβάλ ακριβώς ένα μήνα πριν, φιλοξενήθηκε στο Δήμο Hadzhidimovo, στη Βουλγαρία, για το οποίο ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων, Εμμανουήλ Πατλιάκας ανέφερε σχετικά: «Ο Δήμος Λαγκαδά, μέσα από το έργο RENOVATION, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εκδήλωση Λήξης του έργου, το Σάββατο 27 Μαΐου, στο Χατζηδήμοβο της Βουλγαρίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κοινότητας Yane Sandanski-1928.

Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η ομάδα έργου του επικεφαλής εταίρου, Πολιτιστικό Κέντρο «Yane Sandanski -1928» του Δήμου Χατζηδήμοβο της Βουλγαρίας. Ο Δήμος Λαγκαδά συμμετείχε στην εκδήλωση με την αποστολή τριών μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά και συγκεκριμένα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αυγής Θεσσαλονίκης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασσήρου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Λαγκαδά η ΜΥΓΔΟΝΙΑ. Τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν χορούς του Πόντου, της Μακεδονίας και της Θράκης, αντίστοιχα και πρέπει να σας πω ότι το Φεστιβάλ στο σύνολο του έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από θεσμικούς, αλλά και από το κοινό αναδεικνύοντας κοινά στοιχεία, αλλά και βάσεις για επιπλέον συνεργασίες ».

Στις ρίζες της πλούσιας λαϊκής παράδοσης της περιοχής, αλλά και τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι σχέσεις με τη Βουλγαρία μέσω του προγράμματος εστίασε ο Αντιδημάρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πέτρος Δοϊρανλής: «Είναι χαρά μας να φιλοξενούμε στον Σοχό, το 2ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Χτίζουμε γέφυρες διασυνοριακού πολιτισμού» στο πλαίσιο του έργου RENOVATION, που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα σε δύο σημεία, στην πλατεία του Σοχού και στο πολιτιστικό Κέντρο Σοχού (πρώην Δημαρχείο), το Σάββατο 1η Ιουλίου το απόγευμα. Η Δημοτική ενότητα Σοχού έχει μακρά παράδοση στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας, όπως το Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, με τους αγώνες πάλης των Πεχλιβάνιδων, τα λεγόμενα «Κιουσπέτια», το καρναβάλι με παρέλαση αρμάτων και τους κουδουνοφόρυς τις Αποκριές, το «έθιμο Ποδιακό» στις 2 Ιανουαρίου κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι δραστηριοποιούνται πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι παραδοσιακών χορών και μουσικής στην περιοχή μας.

Εξάλλου, και από την πλευρά του Δήμου Λαγκαδά θα γίνει προσπάθεια να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία με το Δήμο Χατζηδήμοβο της Βουλγαρίας και τα επόμενα χρόνια, δηλ. μετά τη λήξη του έργου. Η συνεργασία και η συνδημιουργία είναι υψίστης σημασίας για την διασυνοριακή περιοχή, μια περιοχή με σημαντικό πολιτισμό, φυσικό περιβάλλον και ανθρώπινο δυναμικό. Σε σχέση με τον πολιτισμό της διασυνοριακής περιοχής, αυτός θα πρέπει να αναδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία ώστε να μην χαθεί σε βάθος χρόνου αλλά να ενισχυθεί και παράλληλα να ενισχύσει και τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

 
Τελευταία Νέα

Τελευταία Νέα

-> Τάνια Τσανακλίδου - Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους
-> Γιώργος και Νίκος Στρατάκης στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου
-> 23o Φεστιβάλ Βαρβάρας - 2, 3, και 4 Αυγούστου 2024
-> Σταύρος Ξαρχάκος «Ρεμπέτικο» 40 χρόνια μετά στο Θέατρο Δάσους
-> Χρήστος Θηβαίος - Τετάρτη 19 Ιουνίου στο Θέατρο Κήπου
-> Anilio Park Festival στην κορυφή της Πίνδου 9 - 11 Αυγούστου!
-> 11o Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας - 1, 2, 3 και 4 Αυγούστου
-> Ο Γιάννης Χαρούλης στο Θέατρο Γης την Τετάρτη 17 Ιουλίου
-> 11ο Μουσικό Φεστιβάλ Αρβανίτσας - 12, 13 και 14 Ιουλίου
-> Ο Θοδωρής Κοτονιάς στην Τεχνόπολη στο Γκάζι την Τρίτη 4 Ιουνίου
-> Νατάσσα Μποφίλιου - Τρίτη 2 Ιουλίου στο Θέατρο Γης
-> Social Waste - Θραξ Πανκc | Τρίτη 18 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών
-> Sadahzinia - Κυριακή 28 Απριλίου στο Club του Μύλου
-> Γιώργος Μιχαήλ - Δημήτρης Βαβλιάρας στο Αετοράχη Live bar
-> 3ο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!
 
Sohos FM Live!

Sohos FM Live!


listen-live

Ακούστε ζωντανά

html5mplaywplayrplayqtplay

 
  sohosfm.gr web
Σοχός
Σοχός Θεσσαλονίκης

sochos

Όλα γύρω από τον Σοχό Θεσσαλονίκης
 
facebooktwitteryoutubeinstagram
Sohos FM - Mobile Apps
googleplay
itunes
Δωρεάν διαθέσιμα σε:
Google Play Store & iTunes App Store
 
up
Σύνθεση σελίδας σε: 0.00 δευτερόλεπτα