«Μαύρο Χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη»
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
52α Δημήτρια - Θέατρο Άνετον
12 & 13 Οκτωβρίου 2017
Για τρεις μοναδικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη!
«
Ο Κώστας Φιλίππογλου και οι συνεργάτες του έδωσαν μία από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων ετών. Όταν τρέφεσαι από βαθειά και αληθινή αγάπη, τότε μόνο μπορείς να επιλέξεις ένα έργο μύδρο για τη θεατρική ζωή και να τον μετατρέψεις σε εγκώμιο. Αυτό συμβαίνει και με την παράσταση του Μαύρου Χιονιού.»
Καθ. Γιώργος Π. Πεφάνης, CNN Greece
Τα 52α Δημήτρια παρουσιάζουν την παράσταση «
Μαύρο Χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2017 στο Θέατρο Άνετον. Μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό, απαράμιλλου χιούμορ
Θεατρικό Μυθιστόρημα του
Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939).
Η ιδέα για το «
Μαύρο Χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Παρίσι. Ο
Κώστας Φιλίππογλου, με την ιδιαίτερη αισθητική του, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του σωματικού θεάτρου, για να δημιουργήσει μια ποιητική παράσταση με πηγαίο χιούμορ, έντονες κινηματογραφικές εναλλαγές εικόνων και καταιγιστικό ρυθμό, δίνοντας πνοή σε ένα έργο που αναδεικνύει την καταπίεση και την περιθωριοποίηση που υφίσταται ο καινοτόμος δημιουργός από το κατεστημένο, ο νέος καλλιτέχνης από τους γηραιότερους και ο ανυπεράσπιστος πολίτης από την εξουσία.
Το Θεατρικό Μυθιστόρημα αποτυπώνει με χιούμορ και διαβρωτικό σαρκασμό τη θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην περιπέτεια ενός συγγραφέα μπλεγμένου στα γρανάζια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας επί Στάλιν. Χάρη στη διεισδυτική γραφή του Μπουλγκάκωφ ανακαλύπτουμε τα περίφημα χαρακτηριστικά του Θεάτρου Τέχνης εκείνης της περιόδου, από τη διαμάχη των Στανισλάβσκι και Νεμίροβιτς- Ντατσένκο και τον άρρητο εμφύλιο στο εσωτερικό του, ως τον παραλογισμό της τυπολατρίας και της γραφειοκρατίας που επικρατούσε στο θέατρο, κατ’ εικόνα του καθεστώτος. Κι από την εμμονή με τον πειραματισμό– που ο Μπουλγκάκωφ παρωδεί ξεκαρδιστικά– ως την υποχονδριακή ιδιοσυγκρασία του ίδιου του μυθικού δασκάλου και σκηνοθέτη Στανισλάβσκι που επηρέαζε καταλυτικά και τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προϊόντος, όπως εν προκειμένω και του έργου που κρίνεται εδώ και το οποίο είναι καταδικασμένο ποτέ να μην ανέβει…
Αυτή η περιπέτεια δίνει στον Μπουλγκάκωφ την αφορμή να σκιαγραφήσει μια ολόκληρη πινακοθήκη χαρακτήρων, ηθοποιούς, γραμματείς και φαρισαίους περί του θεάτρου αλλά και των γραμμάτων γενικότερα, γκροτέσκα τονισμένους, σ’ ένα όλο και πιο ασφυκτικό γαϊτανάκι γύρω από τη μοναχική κι απεγνωσμένη φιγούρα του Συγγραφέα που αναζητά βιοποριστική διέξοδο μέσα απ’ το έργο του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει πιστός στο συγγραφικό του όραμα και ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του.
Εδώ έγκειται, βέβαια, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του μυθιστορήματος, που υπερβαίνει εντέλει κάθε ηθογραφική διάσταση και αγγίζει την τραγωδία του δημιουργού στην προσπάθειά του να συνδιαλλαγεί με το σύστημα, υπερασπίζοντας την αλήθεια του• προσπάθεια τις περισσότερες φορές καταδικασμένη. Ο αυτοβιογραφούμενος συγγραφέας, ωστόσο, δεν αφήνει κανέναν μελοδραματισμό να παρεισφρήσει. Η αφήγησή του απογειώνεται με τέχνη μέσα από το φίλτρο του χιούμορ και της εξπρεσιονιστικής απόστασης.
Εξάλλου, «οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, ονόματα ή καταστάσεις είναι τυχαία και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Διασκευή: Δήμητρα Κονδυλάκη, Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Συνεργάτης σκηνογράφος: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Μπλάνας
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Lost Bodies
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής
Παραγωγή: GoodHeart Productions / www.goodheart.gr
Με τους: Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννη Γιαννούλη, Τάσο Δημητρόπουλο, Δημήτρη Δρόσο, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννη Στεφόπουλο και Κώστα Φιλίππογλου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων, στο Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως - Τηλέφωνο 2310 869 869)
Παραστάσεις: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 21:00 και Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στις 19:00 & στις 21:00 (διπλή παράσταση)
Διάρκεια: 100’ (με διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό - πολυτέκνων), 10 ευρώ (ομαδικό άνω των 15 ατόμων), 8 ευρώ (ανέργων - ατέλειες).
Προπώληση: Στα εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους, τηλέφωνο 2310 236 990). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00.
Στο Café Bar Σάρωθρον (Κατούνη 17 - Λαδάδικα, τηλέφωνο 2310 538282)