Ο Δημήτρης Μυστακίδης δισκογραφεί τον τρίτο προσωπικό του δίσκο, «Amerika» (Απρίλιος 2017). Μετά τα, «16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με Κιθάρα» του 2007 και το «Εσπεράντο» του 2015, ο Δημήτρης Μυστακίδης με το Amerika ολοκληρώνει έναν κύκλο, στον οποίο διασκευάζει και επανεκτελεί ρεμπέτικα τραγούδια, αποκλειστικά με λαϊκή κιθάρα.
Η καλλιτεχνική επιτροπή της WOMEX (World Music Expo) επέλεξε αυτήν την πρόσφατη δουλειά του Δημήτρη Μυστακίδη, να παρουσιαστεί ζωντανά, ως showcase στις 27 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης που θα γίνει στο Κατοβίτσε της Πολωνίας (25-29 Οκτωβρίου). Η παρουσία του Δημήτρη Μυστακίδη στη WOMEX είναι μια μοναδική ευκαιρία για την προβολή αυτής της σημαντικής πτυχής του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση στο διεθνές κοινό, o Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει επίσημα το «Amerika» στην Αθήνα, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Θησείον» και στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στο Γενί Τζαμί σε μια solo παράσταση διάρκειας 90 λεπτών.
«Amerika»
Η «τσιμπητή» κιθάρα και τα ελληνικά μπλουζ
Με αφορμή την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας και τα ιδιότροπα παιξίματα του Κατσαρού, του Δούσα και του Κωστή, ο Δημήτρης Μυστακίδης διασκευάζει και επανεκτελεί με τον δικό του προσωπικό τρόπο, ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική.
Τα ελληνικά μπλουζ
Η τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Έλληνες μετανάστες μουσικούς Γιώργο Κατσαρό και Κώστα Δούσα (ή Γκούσια), αλλά και στην Ελλάδα από τον Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή). Η ιδιοφυΐα και η προσαρμοστικότητα των λαϊκών αυτών μουσικών οδηγεί την τέχνη τους σε δρόμους ανεξερεύνητους: επηρεασμένοι από την fingerpicking τεχνική των Αφροαμερικάνων μουσικών των blues, υιοθετούν τα ιδιαίτερα, ανοικτά κουρδίσματα που βρίσκουν στην Αμερική, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο τρόπο εκτέλεσης. Οι μελωδίες της πατρίδας, αλλά και οι δικές τους συνθέσεις, αποκτούν νέο ήχο μέσα στις γειτονιές του νέου κόσμου.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Ο πόνος του αποχωρισμού, το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην Αμερική, ο αγώνας για την επιβίωση και την προσαρμογή, η περιθωριοποίηση, οι παρανομίες, ο νόστος και το όνειρο της επιστροφής, περνούν σαν κινηματογραφικές εικόνες μέσα από τα τραγούδια του δίσκου. Η μουσική τους, δωρική αλλά υφασμένη με μαεστρία, συλλαβίζει καημούς, ανακαλεί μνήμες και γεννά συγκινήσεις.
Έναν σχεδόν αιώνα από τότε, η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κρίση και ένα νέο κύμα μετανάστευσης. Πολλοί νέοι και μορφωμένοι Έλληνες αναγκάζονται να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, στην πορεία του ταξιδιού τους για τη Βόρεια Ευρώπη.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης αφιερώνει το νέο του δίσκο «AMERICA» σε όσους άφησαν πίσω τις πατρίδες τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Και σημειώνει: «Το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές. Είδα μια ανήμπορη χώρα να διώχνει τα παιδιά της, τη μεγαλειώδη προσπάθεια επιβίωσης και προσαρμογής, τη δύναμη του ονείρου, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, το φόβο και το ρατσισμό των βολεμένων».
Το «Amerika» κυκλοφορεί σε CD και σε digital album από τη Fishbowl Music Tank.
Σχετικά video:
https://www.youtube.com/watch?v=Phuf739xrYI
https://www.youtube.com/watch?v=W5e_xAndBSo
Περισσότερα για τον Δημήτρη Μυστακίδη:
https://www.dimitrismystakidis.gr/
https://www.facebook.com/DimitrisMystakidisOfficial
Προπώληση Εισιτηρίων
Ticket Services
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 7234567
online: www.ticketservices.gr
και στα καταστήματα Public
Γενί Τζαμί
Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 857 978
Με την ευγενική φιλοξενία
της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης - είσοδος δωρεάν
Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μυστακίδη
Ο Δημήτρης Μυστακίδης, δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας και ανανεωτής του ρεμπέτικου, ασχολείται συστηματικά τα τελευταία 15 χρόνια, τόσο σαν ενεργός μουσικός, όσο και σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος στην ανάδειξη του ρόλου της λαϊκής κιθάρας στο αστικό λαϊκό μας τραγούδι, αλλά και τη διατήρηση και διάδοση των τεχνικών επιτέλεσης αυτής. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει καταθέσει ανάλογη εισήγηση στην UNESCO για την ανάδειξη των τεχνικών της λαϊκής κιθάρας ως Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Από το 2001 είναι καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και σύνολα, ενώ από το 2014 διδάσκει λαϊκή κιθάρα και στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Έχει εκδώσει 2 βιβλία: από τη σειρά «Παραδοσιακή Μουσική», το «Λαούτο, Τροπικότητα & Εναρμόνιση» και από τη σειρά «Αστική Λαϊκή Μουσική», το «Λαϊκή Κιθάρα, Τροπικότητα και Εναρμόνιση».
Έχει δισκογραφήσει τρεις προσωπικούς δίσκους στους οποίους διασκευάζει και επανεκτελεί ρεμπέτικα τραγούδια αποκλειστικά με λαϊκή κιθάρα, αναλυτικότερα τους: 16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με Κιθάρα (2007), Εσπεράντο (2015) και τον πολύ πρόσφατο Amerika (Απρίλιος 2017).
Η τιμητική επιλογή του τελευταίου δίσκου από την παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση WOMEX, οι εξαιρετικές κριτικές για τον προηγούμενο δίσκο Εσπεράντο από Ευρωπαίους δημοσιογράφους και η κατάταξή του επί τέσσερις μήνες στο Top10 των World Music Charts Europe (No2 για δύο μήνες), καθώς και η συμπερίληψη του πρώτου προσωπικού του δίσκου, 16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με Κιθάρα, στο album-αφιέρωμα στην Ελλάδα, Greek Café από τη Βρετανική World Music Network, καταδεικνύουν την εξαιρετική, αλλά και συστηματική δουλειά του Δημήτρη στη λαϊκή κιθάρα και το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι. Παράλληλα, αυτές οι διακρίσεις υπογραμμίζουν την υψηλή καλλιτεχνική αξία του συγκεκριμένου μουσικού είδους.